E-mail: mail@felulvizsgalat.hu Telefon:+36-70-515-4434
A mi jegyzőkönyveink szabványok és rendeletek tekintetében naprakészek, így garantáltan nem dobja azt vissza egyetlen ellenörző hivatal sem.

GDPR Adatkezelési Tájékoztató

Ajánlatkérés

Elegendő megadni egy elérhetőséget
és kollégánk hamarosan felveszi Önnel
a kapcsolatot!


Felülvizsgálandó Létesítmény jellege:

Társasház

Iroda

Raktár

Műhely

Rendelő

Felülvizsgálat helye

Irányítószám / Település:


Utca, házszám:


Terület: m2

Építés éve:

Az Ön neve:


Az Ön telefonszáma:


Az Ön e-mail címe:


A felülvizsgálat fajtája: (többféle is lehet)

Érintésvédelmi felülvizsgálat
Tűzvédelmi-szabványossági
felülvizsgálat (EBF, TVSZ)
(más néven elektromos berendezések felülvizsgálata)
Villámvédelmi felülvizsgálat
Elektromos kéziszerszámok
és hegesztőberendezések
felülvizsgálata

EPH jegyzőkönyv gáz bekötéshez


Megjegyzés:

Tűzvédelmi-szabványossági felülvizsgálat - Felülvizsgálatok kiszállási díj nélkül legkedvezőbben az egész országban.

Felülvizsgálatok legkedvezőbben az egész országban. Kérje ingyenes ajánlatunkat, hívjon, írjon email-t, töltse ki ajánlatkérő dobozunkat és rövid időn belül visszahívjuk.

Magas Kockázati osztályú helyeken is vállalunk tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatokat és minősítő iratok elkészítését. A magas kockázati osztály korábban “A”-”B” tűzveszélyességi osztály volt.

Amiért szükséges a tűzvédelmi-szabványossági felülvizsgálat:
Elsősorban azért, hogy megelőzzük az elektromos berendezések hibájából, szakszerűtlen szereléséből eredő baleseteket és tűz eseteket.
A vizsgálatot az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat
(OTSZ) kötelezően írja elő. Gyakorisága:6 évente
Magas kockázati osztályba sorolt, korábban fokozottan tűz és robbanásveszélyes,
vagy tűz és robbanásveszélyes helyiségekben és szabadtereken: 3 évente

Mi történik a felülvizsgálat alkalmával?
Ellenőrizzük az elektromos berendezéseket, hogy azok szerelése szabványos, az előírtaknak megfelelő-e, az elektromos berendezések okozhatnak-e tüzet, balesetet. Műszeresen megvizsgáljuk a létesítmény vezetékhálózatát. A felülvizsgálatról minősítő irat készül.

Melyik felülvizsgálatra, milyen iratokra, milyen gyakran van szükségem?

Munkahely, üzlethelyiség, stb esetén:
Érintésvédelmi minősítő irat3 évente
Tűzvédelmi minősítő irat6 évente
Villámvédelmi minősítő irat6 éventeKommunális és lakóépület esetében (iskola, társasház):
Érintésvédelmi minősítő irat6 évente
Tűzvédelmi minősítő irat6 évente
Villámvédelmi minősítő irat6 éventeKéziszerszámok felülvizsgálata
(amennyiben van, pl porszívó, fúrógép, stb)éventeEPH rendszer felülvizsgálata:az Érintésvédelmi tartalmazza
illetve gázkészülék beüzemeléshez, gázbekötéshez külön is szükséges.Fogalomtár:
Erősáramú berendezés: az erősáramú berendezés az elektromos áram munkavégző képességét használja, valamint az elektromos energiát előállítja, szállítja, elosztja. Pl.: mozgólépcső, lámpatest, nyomtató Gyengeáramú berendezés: a gyengeáramú berendezés az elektromos áramot jeltovábbításra használja. Pl.: riasztórendszer, számítógéphálózat..

Néhány fogalom, rövidítés:
ÉV=érintésvédelem, érintésvédelmi felülvizsgálat
TVSZ=tűzvédelmi-szabványossági felülvizsgálat (TSZV, TSZ, EBIF, EBF)
EBF=elektromos berendezések felülvizsgálata (ugyanaz, mint a TVSZ)
TSZV=tűzvédelmi-szabványossági felülvizsgálat (ugyanaz, mint a TVSZ)
EBIF=elektromos berendezések időszakos felülvizsgálata (ugyanaz, mint a TVSZ)
VV=villámvédelmi felülvizsgálat
Nullázás: másnéven TN rendszer. A nullavezetőt használjuk védőföldelés céljára is, a földelés már csak a nullavezető meghibásodásának esetére van. Egy üzembiztosabb, biztonságosabb rendszer. Jelenleg a legelterjedtebb védelmi mód.
Érintésvédelmi relé: Egy balesetmegelőző, életvédő eszköz, amely rendkívül érzékeny. A legkisebb szivárgó áramra lekapcsolja a betáplálást.
ÁramVédő Kapcsoló (ÁVK, RCD, FI-, ÉV relé)
FI relé: lásd éritésvédelmi relé.
ÉV relé: lásd érintésvédelmi relé

Baleset-megelőzési tippek: Használjuk érintés-védelmi relét! ez a relé kb.10eFt. Az élettartama nagyjából végtelen, használatával a legtöbb áramütéses baleset megelőzhető, vagy a balesetek esélye a minimálisra csökkenthető. Ne feledje havonta ellenőrizni az év relé működését, (építési- területeken naponta)

Ne használjunk láthatóan hibás, vagy barkácsolt elektromos berendezést. Ne higgyünk annak, aki azt mondja, “jó ez, 10éve használom, még egyszer sem volt vele bajom”

Ne tartsuk a kezünkben feszültség alatti kábelt, ne akasszunk, tekerjük magunkra a hosszabbítót, egy villamos berendezést úgy fogjunk meg, hogy ha az hibás, áramütést okoz, akkor el tudjuk engedni, el tudjuk dobni, el tudjunk annak közeléből menekülni. Hosszabbítót ne tekerjünk le, szedjünk ösze bedugott állapotban.

Száraz környezetben dolgozzunk, kerüljük a villamos berendezések átázását, illetve a kezünkről, testünkről a villamos berendezésre csorgó vizet. Gyakori eset, hogy a kőműves, vagy burkoló a keverő fúrógépet, vagy keverőgépet használva a vizet, vagy vizes habarcsot véletlenül ráfröcsköli a gépre, a vizes elegy a gép belselyébe is bejuthat, akár áramütést okozva.

Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve. A feltekert kábel terhelve melegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz, az így használt hosszabbító megég, többé már nem lesz teljesen hajlékony, törik, kirepedezik.

Ne használjunk törött, repedt burkolatú elektromos berendezést, kéziszerszámot.

Ellenőriztessük a berendezéseinket legalább a kötelezően előírt időszakokban.

Munkáink soránt tapasztalt gyakori hibák, (ezekre érdemes odafigyelni).
Építési területen lévő áramfejlesztő érintésvédelmi reléje nem old le.
Megvizsgáltuk az áramfejlesztőt alaposabban, a feszültség 230V helyett kb180 és 205 volt között ingadozott, a frekvencia szintén mozgott, bőven 50Hz alatt. Az áramfejlesztőt hibásnak minősítettük. Ugyanennéll a cégnél más áramfejlesztővel is volt később hasonló probléma, azután ezek a problémák sorozatossá váltak. Megkérdezték tőlem, hogy nem lehet, hogy valamit mi csinálunk rosszul? Mert nekik ezzekel az áramfejlesztőkkel máskor nem volt problémájuk.
Tanulságként én azt vontam le, hogy nem, vagy nem alaposan vizsgáltatták meg korábban a berendezéseiket. Ez mindaddig nem okoz problémát, amíg pl. az építési területen egy hosszabbító dugalj része bele nem esik pl egy nagyobb pocsolyába, aki a hosszabbítóhoz, vagy a pocsolya vizéhez ér, rögtön áramütést szenvedhet.

Másik eset a szigetelőszalagozott, toldott, házilag barkácsolt hosszabbítók esete.
Gyakori, hogy egy hosszabbító kábelét megtoldják, szigetelőszalagozzák.. Ez azért nagyon veszélyes, mert a szigetelőszalag amikor feltesszük, látszólag elfedi az alatta levő vezetékeket, de meleg, hideg hatására a ragasztó megolvad, megfagy, törik, reped, és gyakran lecsúszik a kötésről. Az ilyen szigszalagozott kötés be is ázhat, ezzel is fokozva az áramütéses balesetek esélyét.
Gyakori, hogy egy hosszabbítót házilag barkácsolnak össze. Ha szakszerű az összerakás, az nem baj, de barkácsolni, azért, hogy spóroljunk, nem érdemes. Munkáink során olyan hosszabbítókkal találkoztunk, amelyiknek a dugalj része egy fali csatlakozó, ez azért nem alkalmas hosszabbító építéshez, mert a fali aljzatnak nincs kábel tehermentesítő szórító bilincse, ezáltal a normál használat során a kábel kicsúszik belőle, áramütést okozva. Ez a fajta aljzat általában nem körkörösen burkolt, hiszen a falra szerelt részénél ez nem szükséges, de hosszabbító céljára így alkalmatlan. Gyakori a szintén fali kivitelű aljzatok fa lapra szerelése, ami nem csak baleset, de tűzveszélyes is. Szintén gyakran találkozunk túlméretes kábelből készült hosszabbítóval, ami azért veszélyes, mert a dugvillákat, aljzatokat általában 1, 5mm2 vezeték-keresztmetszethez méretezik, ha megpróbálunk belekötni egy nagyobb quadrátú kábelt, akkor a csavarkötéseket nem tudjuk kellően meghúzni, és amiért az “erősebb” hosszabbító készült, hogy nagyobb terhelést bírjon, az elbukik a laza csavarkötésen. Ugyanígy a tehermentesítésnél a vastagabb kábelt nehéz a gyári bilinccsel megfogatni.
Hosszabbító témakörben még érdemes megemlíteni a narancssárgaként elhíresült (fűnyíró) hosszabbítókat. Ezek a hosszabbítók nagyon olcsók, de nem véletlenül. A narancssárga hosszabbítók kisebb keresztmetszetű réz vezetőt és vékonyabb szigetelést tartalmaznak. Ipari, munkahelyi használatra alalmatlanok, én nem ajánlom egyébként semmilyen használatra. A vékonyabb szigetelése miatt nagyon könnyen kicsípődik, sérül, ezáltal érinthetővé válik a feszültség alatti vezető, vagy az egy fém szerkezethez pl. állványhoz érve az egész állványt feszültség alá kapcsolja.

Konkrét példa:
Építési területen felülvizsgáltunk, egy munkás az építési terület közepén épp gumicsizmában állva locsoló slaggal a kezében mosott valamit. Már az első mérésnél és szemrevételezésnél kiderült, hogy nincs nullázás, valamint az érintésvédelmi relé is rossz. A betápot azonnal lekapcsoltam. A feltárt hiányosság azért volt nagyon veszélyes, mert a munkás egy szivattyún keresztül locsolt, ha a szivattyú zárlatos, akkor a munkás az esetleg eldobott locsolótol még el sem tud futni, hiszen a szétlocsolt víz általi pocsolya is feszültség alá kerülhet.

Szintén építési területen egy magas állványra, amit lépcsőként is használtak, átmenő erősáramú kábeleket kötegeltek, de az állvány EPH bekötését nem oldották meg. A veszély itt a kábel kidörzsölődése esetén áll fenn. Az egész fémszerkezet feszültség alá kerülhet és a rajta közlekedők nem nagyon tudnak hova menekülni.

Családi háznál tapasztaltam: kihívtak, hogy ráz az ereszcsatorna.. Kimentem, rámértem a fém csatornára és tényleg, 226V~ feszültség volt rajta.. Rá is próbalámpáztam a csatornacső és földelés között a próbalámpa világított. Kiderült, hogy amikor a csatornát beszerelték, a falba süllyesztett tartószerkezete megsértett egy a falban futó vezetéket, ami folyamatosan hozzáért és feszültség alá helyezte a csatornacsöveket.Minőségpolitikánk:
  • 100% vevői elégedettség
  • Nulla hiba
  • Gyorsaság
  • Elvégzett munkáért vállalt felelősség
  • Folyamatos fejlesztés és képzés
Az árajánlatkérés feldolgozása folyamatban...

Kérjük várjon!
Az ajánlatkéréssel hozzájárulok, hogy az adatkezelő email-en, vagy telefonon megkeressen és a megadott adataimat kizárólag a tárgy munkával kapcsolatban eltárolja.


Igen, ajánlatot kérek és a fentieket elfogadom.
Mégsem
Köszönjük, hogy ajánlatot kért! Kérjük olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat:
Röviden tájékoztatom, hogy hírlevelet soha nem küldök, a weboldal cookie-kat használ, a megadott adatait tovább nem adom.
Kérésére a megadott adatait, levelezésünket, az ön telefonszámát, vagy bármilyen tudomásomra jutott adatot véglegesen és visszavonhatatlanul törlök a rendszerembol.